Under mina koltår bodde jag i Long utanför Grums.

 

När jag var tio år flyttade vi till Lene, Frykerud. Jag hade turen att växa upp där under 60-talet. Det var då fortfarande en småskalig idyll med affär, post, skola och många små jordbruk. Min far var handelsträdgårdsmästare.

Mina första jobb var som bonddräng och på somrarna plockade jag även jordgubbar.

Gick i realskolan i Kil och på Tingvallagymnasiet i Karlstad.

En del av mig själv lever kvar i myllan i Lene.

 

Efter att ha veckopendlat några år bosatte jag mig i Kristinehamn 1974. Jag fann kärleken där och vi gifte oss på sjuttiotalets sista dag.

1980 började jag jobba på Televerket. Efter att ha jobbat i Telebutiken i sju påbörjade jag en tjänst i Karlstad 1987 och tågpendlade sedan sträckan Kristinehamn-Karlstad i 22 år. Arbetade med planering samt med datasupport. Hade kurslokaler i Karlstad och Örebro där jag bedrev undervisning i Windows, Word och Excel.
Var även handledare och användarstöd för Telias planeringssystem inom Värmland och Närke.

Upplevde resan från Televerket till Telia, utförsäljning till Flextronics och Relacom. Efter att ha överlevt alla uppsägningar, omorganisationer och utförsäljningar blev jag själv uppsagd 2009. Jag vet hur det är att jobba åt ett riskkapitalbolag ....

Har alltid varit sportintresserad. Speciellt för långdistanslöpning. Min stora frustration i skolan var att jag var så dålig i idrott. Men jag tänkte att "kan jag inte springa fort kan jag väl i alla fall springa långt", så jag började träna och springa längre och längre sträckor. 1982 genomförde jag mitt första Lidingölopp och 1983 Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon. Det blev 6 maror, 9 Göteborgsvarv och 7 Lidingölopp samt en massa andra lopp runt om i Mellansverige.

Under mina långa träningsturer sprang jag och funderade mycket och började skriva dikter och sånger. När jag 1984 fick en dikt om Stockholm Marathon publicerad i en löpartidning fick jag en kick och började skriva på allvar. Sedan har det bara fortsatt.

 

Numera hämtar jag inspiration genom att gå eller plocka bär i skogen. Jag håller också på med fågelskådning.

1989 gav jag ut min första diktsamling "Lantlig svanesång". Det har blivit totalt 7 böcker och 6 skivor genom åren.
Det var också i slutet av 80-talet som jag började åka ut och underhålla på egen hand. Jag har under perioder spelat ihop med andra musiker men numera är det nästan alltid på egen hand. Jag lever helt på rekommendationer och det funkar riktigt bra. Jag tror jag lyckats skapa en egen profil och det verkar gå hem hos publiken. Folk behöver få skratta och jag bjuder gärna på det.
När jag blev uppsagd från Relacom hade jag arbetat upp ett såpass stort kontaktnät att jag chansade på att satsa på att bli trubadur på heltid och det har gått riktigt bra.

Under senaste åren har jag spelat mycket för hembygdsföreningar, Konsumstämmor, dagträffar på församlingshem, personalfester samt pensionärsföreningarna PRO och SPF. Jag har även en del spelningar på äldreboenden.

 

Sedan några år tillbaka jobbar jag mycket med integration. Under år 2016 innehade jag en tjänst som kultursamordnare för flyktingar inom Kristinehamns kommun. 

Jag samarbetar med min kompis Papis Bodian. Vi uppträder med ett program som heter "Senegal möter Värmland". 

Jag har hjälpt till med översättning från arabiska och gjort den svenska bearbetningen av böckerna "Fånge nummer 10 000"  och "Vägen till kyrkogården" som min kompis, den syriske författaren, Mansour Almansour skrivit. 

Kommentarer

maggan christensson

13.06.2019 16:33

hejsan
jag har fått afasi.....jag hör allt....men kan "dåli
svenska…"
nog om det…..
jag tycker att du sjunger bra!!! SPELIELLT....
"anita" deeeen tycker jag om!
tack så mycket. /Maggan, KIL

Rune Blidh

13.06.2019 20:07

Hej Maggan! Tack för din kommentar. Roligt att du gillar min sång. Ja, "Anita" är en fin visa, som är rolig att sjunga. Hoppas vi ses någon mer gång./Hälsningar Rune.

Senaste kommentaren

31.03 | 07:30

Hej Rune. Jag är Kristinehamn just nu, skulle vilja köpa din nya bok o ev en cd. Har du det hemma för försäljning. Kan du ringa mig om du ser detta nu. 0705300568

23.03 | 07:26

Hej Anna! Så roligt att du vill köpa boken. Hör av dig när du är hemmavid, så kan jag svänga förbi med den./Rune

23.03 | 06:53

Klart jag vill ha denna bok - jag återkommer! Gillar kombon ord o bild - dessutom av två Kristinehamnare

15.07 | 11:01

Hej! Så roligt att du gillar mina alster. Om du klickar på Sångtexter på startsidan i min hemsida kommer du till en sida där alla texter ligger i alfabetisk ordning. Låten finns där i två versioner.

Dela den här sidan